Aanleiding

Aan de lezer leg ik graag een beeld voor rond ‘Global Brain’ en ‘#HNW’, geïnspireerd door

(1) @Hameeteman, die in een blog zijn nieuwe boek aankondigd over het ‘Corporate Brain’,

(2) mijn deelname aan een discussie op CEO-niveau over het innovatiepotentieel in mijn (overheids-)organisatie en…,

(3) mijn eigen dissertatie (#bsnmba) waarin ik ‘The Global Brain’ van schrijver Nambisan e.a. aanhaal.

Onderwerpen dus die (voor mij) actueel zijn.

Waarom ‘Global Brain’

Voor meer en meer bedrijven geldt dat voor het doorontwikkelen van de eigen organisatie het hebben van een externe focus noodzaak is geworden. Die externe focus kan zich vertalen in netcentrisch opereren/innoveren. In 2008 verscheen het boek ‘the Global brain’ van Nambisan e.a. Kern van het boek  is dat alle knappe koppen van de wereld veel meer innovatiepotentieel hebben dan wat jij als grote organisatie in je eigen R&D-afdeling kan organiseren. Dus externe focus ofwel een Global Brain.

Nambisan e.a. geven aan dat de externe focus zich via netcentrisch innoveren  manifesteert. Een definitie (p20):

The emphasis is on the network as the focal point and the associated opportunity to extend, optimize, and/or enhance the value of a stand-alone entity or activity by making it more intelligent, adaptive and personalized.”

Verbinding met #HNW

Het nieuwe werken is geen interventie (alleen) op krimp in m2 of het introduceren van thuiswerken. Het is veelomvattender, vraagt een veel holistischere benadering dan menig organisatie nu bedenkt (zie ook mijn blog ‘Het Nieuwe Werken is Leiderschap’). EN….,

…het vraagt enorm veel van leiderschap & cultuur.

En die gemene deler waar ik het net over had vind je terug, juist in die cultuur en leiderschap. Het benodigde leiderschap wordt gekenmerkt door het afscheid nemen van beheersingsdenken en het centraal stellen van vertrouwen.

Dit alles samenvoegend, van #HNWnaar Global Brain is maar een kleine stap. Natuurlijk vergt dat een enorme ommezwaai voor organisaties en haar medewerkers. Maar stap voor stap wordt deze richting in mijn beleving steeds meer werkelijkheid.

Stappen in de toekomst?

Vanuit diverse invalshoeken wordt een enorm appel gedaan op leiderschap en #HNW. Gecombineerd met de steeds meer voor organisaties vereiste externe focus lijken deze ontwikkelingen elkaar te versterken en daardoor impact te hebben op organisaties en samenleving.

Want, trek de gedachte even door en een toekomstbeeld vouwt zich uit waarin:

– #HNW alom tegenwoordig is en een nieuwe fase is ingegaan, nl. de fase waarin niet per se naar eigen medewerkers wordt gekeken, maar naar beschikbare expertise wereldwijd.
– De nieuwe medewerker tijd en plaatsonafhankelijk EN werkgeveronafhankelijk zijn werk kan doen.

Die laatste kennen we al, de ZZP-er. Maar trek dit door naar alle (kennis-)werkers en naar kortcyclische klussen voor organisaties die puur uit deze klussen synergetisch voordeel weet te halen, en het beeld verschuift. Is een verschuiving naar een wereld waarin kennisorganisaties geen personeel meer heeft, maar gebruik maakt van wereldwijd aanwezige expertise.

Misschien trek ik het beeld te ver door. Wellicht is de verbinding #HNW met ‘Corporate Brain’ realistischer.

Maar als ‘Corporate Brain’ gericht is op het optimaal gebruik maken van het innovatief potentieel binnen de organisatie, dan is de stap naar ‘Global Brain’ de logische volgende.

Stelling

Mijn stelling derhalve die ik graag ter toetsing neerleg:

#HNW is meer vanuit een interne focus gestart. Met de combinatie met het Global-Brain gedachtegoed  is de stap naar externe focus een logische… Is de stap van #HNW over de grenzen van de eigen organisatie een te verwachten vervolg? Wat voor impact heeft dat op werknemers (o.a. m.b.t. werkzekerheid en ontlenen van identiteit)? Worden compleet nieuwe business modellen noodzaak? Krijgen we een sterk veranderende samenleving (nog meer individualisering en bijbehorende tegenbeweging)? Wordt het er leuker op?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan